Hospodářské instituty: Německo čeká hluboká recese, zvýší se i nezaměstnanost

Krize způsobená koronavirem vyvolá v Německu hlubokou hospodářskou recesi, hrubý domácí produkt (HDP) se může snížit o 4,2 procenta. Ve společné zprávě to ve středu uvedly přední hospodářské instituty v Německu.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eura (ilustrační foto)

Eura (ilustrační foto) | Foto: flickr.com, Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Christoph Scholz

Dopady zanechá pandemie i na trhu práce. Na vrcholu krize by se míra nezaměstnanosti mohla vyšplhat na 5,9 procenta, bez práce by tak zůstalo 2,4 milionu lidí. V březnu činila míra nezaměstnanosti bez sezonního přepočtu 5,1 procenta.

Lufthansa ukončí provoz nízkonákladových aerolinek Germanwings a zmenší svou flotilu

Číst článek

V prvním čtvrtletí by měl HDP ve srovnání s předchozím kvartálem klesnout o 1,9 procenta, očekávají instituty. Ve druhém čtvrtletí ekonomika podle jejich odhadu kvůli dalekosáhlému utlumení hospodářských aktivit vykáže propad o 9,8 procenta.

To by v Německu představovalo nejhlubší čtvrtletní pokles od roku 1970, kdy se údaj začal zveřejňovat, a zároveň více než dvojnásobný pokles proti prvnímu čtvrtletí roku 2009, kdy udeřila finanční krize.

Na příští rok instituty předpovídají oživení a růst ekonomiky o 5,8 procenta. Podle jejich zprávy by se situace mohla zlepšit už ve druhé polovině roku. Ekonomika by tak ve srovnání s předchozími kvartály mohla vykázat ve třetím čtvrtletí růst o 8,5 procenta, ve čtvrtém pak o 3,1 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme