Německo loni hospodařilo s přebytkem 12,1 miliardy eur. Peníze využije i na uprchlickou krizi

Německo hospodařilo v loňském roce s přebytkem 12,1 miliardy eur, tedy v přepočtu 327 miliardami korun. Oznámilo to německé ministerstvo financí. Je to dvojnásobek toho, co vláda očekávala. Peníze Německo použije mimo jiné na zvládání uprchlické krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble bude moci díky přebytku snáze udržet vyrovnaný rozpočet také v letošním roce.

Německo se bude potýkat s rostoucími náklady na příliv uprchlíků, které by podle Německého institutu pro hospodářský výzkum mohly letos dosáhnout 15 miliard eur a v příštím roce až 17 miliard eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo loni hospodařilo s přebytkem 12,1 miliardy eur. Důvody popsal Zdeněk Kudrna ze Salzburského centra pro evropská studia

Více peněz do státní pokladny ale podle Zdeňka Kudrny ze Salzburského centra pro evropská studia získala německá vláda díky jednorázovým krokům.

„Asi třetina pochází z toho, že se prodávaly frekvence mobilním operátorům. Zbytek šel hodně na úkor veřejných investic do německé infrastruktury,“ vyjmenoval Kudrna.

Nejde tak prý o strukturální změnu německé ekonomiky, která by do budoucna podobné přebytky zaručila. Restrikce také podle Kudrny negativně ovlivní jak německou ekonomiku, tak i ekonomiku některých států EU.

„Postiženým zemím v eurozóně by pomohlo, kdyby německá poptávka po exportech byla vyšší. Buď by mohly být vyšší výdaje vlády na něco, co mohou jižní ekonomiky vyvážet, nebo by bylo možné na něco snížit daně, a tím povzbudit poptávku spotřebitelů po věcech, jako jsou dovolené v jižní Evropě,“ vysvětlil Zdeněk Kudrna.

Letos počítá schválený rozpočet Německa s příjmy a výdaji 316,9 miliardy eur a zřejmě tak bude už tři roky za sebou vyrovnaný.

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme