Německo musí sahat v silných mrazech po rezervách elektřiny

Teploty hluboko pod nulou zvyšují v Německu spotřebu elektřiny. V polovině tohoto týdne musela země sáhnout po svých rezervách a elektřinu nakupovala i ze sousedního Rakouska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina

Elektřina | Foto: European Commission Audiovisual service

Během této zimy se to stalo už podruhé. Německo využilo svých nasmlouvaných rezerv v Rakousku. Poprvé sáhli Němci po rakouských rezervách na začátku prosince minulého roku.

Nyní se musel do provozu zapojit i starý blok číslo tři německé uhelné elektrárny v Mannheimu, který funguje jen ve stavu nouze.

Plánované odstávky elektřiny neodvrátí ani mrazivé počasí

Číst článek

Německo přitom ještě na začátku týdne vyváželo své energetické přebytky do Francie. Příčin nestabilní situace je podle odborníků více – mrazy zvyšují spotřebu a větrné a solární elektrárny dodaly v posledních dnech energie méně.

Nelze vinit jen odklon od jádra

Země se téměř před rokem rozhodla skoncovat s jádrem a přeorientovat se do budoucna na obnovitelné energie. Kritici tehdy varovali, že Německo může mít dočasně potíže s dodávkami elektřiny.

Německá energetika prochází velkou transformací. Tvrdit, že méně energie je způsobeno rozhodnutím odpojit jaderné elektrárny, by ale bylo zavádějící.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Polák ze zahraniční redakce Radiožurnálu sleduje energetickou situaci v Německu

V provozu je ještě devět jaderných elektráren, které by měly skončit do deseti let. Německo si chce přechodné období pojistit s pomocí uhelných a plynových elektráren.

Větrné elektrárny na severu a solární elektrárny zkrátka nemají ze své podstaty konstantní produkci elektřiny, protože fungují jen při vhodném počasí. Extrémní mrazy pak výrazně zvyšují spotřebu elektřiny.

Rezervy navíc Německo nemusí čerpat dlouhodobě, ale jedná se o jednorázový krok, který je zapříčiněn souběhem několika faktorů majících špatný vliv na energetickou soběstačnost.

Pavel Polák, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme