Reakce na Trumpovy výhrůžky? Německo slíbilo dál zvyšovat své výdaje na obranu

Navzdory klesajícím daňovým příjmům kvůli zpomalující ekonomice se bude Německo držet svého plánu a bude postupně zvyšovat své výdaje na obranu. Podle agentury DPA to Berlín slíbil v dokumentu, který v úterý dostala centrála Severoatlantické aliance v Bruselu. Německá vláda počítá s navýšením investic do bundeswehru a jeho vybavení na 1,5 procenta HDP do roku 2024.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a americký prezident Donald Trump v Bílém domě

Německá kancléřka Angela Merkelová a americký prezident Donald Trump v Bílém domě | Foto: Kevin Lamarque | Zdroj: Reuters

Aktuální dokument předložený centrále NATO podle DPA slibuje další navyšování investic i po tomto datu.

Německo se v poslední době stalo terčem kritiky amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli podle něj nedostatečným obranným výdajům. Podle agentury DPA aktuální německý příslib neodpovídá očekáváním Severoatlantické aliance, a neuspokojí tak zřejmě ani amerického prezidenta Trumpa.

Merkelová se v Davosu vymezila vůči Trumpovi. Vyzdvihla multilateralismus i nutnost kompromisů

Číst článek

Konkrétní údaje

Jak v Bruselu, tak ve Washingtonu totiž po Německu žádají konkrétní údaje, jak chce Berlín cílů v obranných výdajích dosáhnout. Německý dokument zaslaný Severoatlantické alianci tyto údaje neobsahuje, a mohl by tak podle DPA spor o německé armádní výdaje ještě přiostřit.

Dosavadní německý příslib znamená nárůst výdajů o 80 procent mezi lety 2014 a 2024, v absolutních číslech z 33 na 60 miliard eur (848 miliard až 1,5 bilionu korun). „Tento nárůst bude v letech po roce 2024 pokračovat,“ stojí podle DPA mimo jiné v dokumentu zaslaném z Berlína do Bruselu. Už v roce 2014 se ovšem členské státy NATO zavázaly, že do roku 2024 zvýší obranné výdaje na dvě procenta HDP.

Trump loni pohrozil, že USA půjdou v obraně vlastní cestou, pokud přinejmenším silné evropské ekonomiky jako Německo či Francie nezvýší své výdaje na obranu.

Agentura DPA rovněž upozornila, že dokument, který obsahuje příslib zvyšování investic, Německo odevzdalo jako poslední z 29 členských zemí NATO a to více než měsíc po lhůtě, která vypršela na konci loňského roku. Důvodem podle ní byly spory v koaliční vládě křesťanských a sociálních demokratů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme