Německo popírá plány rozdělit eurozónu na silné a slabé země

Německo nechystá vznik tak zvaného tvrdého jádra eurozóny. Zdroj z německé vlády tak popřel předchozí informace médií, že Berlín připravuje vydávání společných dluhopisů 6 nejsilnějších zemí eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléřský úřad (Berlín).

Kancléřský úřad (Berlín). | Foto: Jiří Hošek

Deník Die Welt napsal, že Němci by byli ochotni vydávat dluhopisy spolu se státy, které mají nejvyšší rating. Vedle Německa jsou to ještě Francie, Nizozemí, Finsko, Rakousko a Lucembursko.

Vládní zdroje tvrdí, že na takovém plánu Berlín nepracuje. Německo místo toho požaduje posílení integrace v rámci celé eurozóny. Brusel by měl mnohem tvrději dohlížet na to, že všichni dodržují daná pravidla a hospodaří zodpovědně.

Spekuluje se o tom, že řada ostatních zemí k tomu dá souhlas jen výměnou za vznik společných dluhopisů pro celou eurozónu. Návrh na jejich zavedení už představila Evropská komise.

Dluhopisy pro všech 17 států se společnou měnou by zlevnily financování těch zemí, které jsou pod tlakem finančních trhů. Nejsilnější Německo ale jejich zavedení opakovaně odmítlo.

Česko se chce podílet na změně pravidel fungování eurozóny

Česko požaduje účast na rozhodování o změnách pravidel fungování eurozóny. Radiožurnálu to řekla česká velvyslankyně při Evropské unii Milena Vicenová v souvislosti s informacemi v médiích, že Německo a Francie uvažují, že si přitvrzení rozpočtových pravidel v eurozóně odhlasují jen státy se společnou měnou.

Berlín a Paříž se prý chtějí vyhnout standardní cestě, tedy změnám evropských smluv. S těmi by musely souhlasit i státy s vlastní měnou, tedy i Česko. Praha se ale podle Vicenové chce podílet na rozhodnutích, která se dotknou i jí.

„Vždycky pečlivě dbáme na to, aby rozhodnutí, která se týkají celé sedmadvacítky, nebo mají na ní dopad, byla vždycky přijímána v rámci celé sedmadvacítky,“ uvedla.

Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme