Německo přišlo o nejvyšší rating, ale jen u druhořadé agentury

Už i Německo přišlo podle ratingové agentury Egan Jones o nejvyšší známku důvěryhodnosti. Analytici agentury, která ovšem nepatří mezi prestižní ve svém oboru, rozhodnutí zdůvodnili citlivostí Německa na dění v eurozóně a pokračujícími hospodářskými problémy v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Fotobanka stock.xchng

Snížení ratingu agentura oznámila jen krátce poté, co německá vláda snížila prognózu ekonomického růstu v tomto roce z původně předpokládaného procenta na sedm desetin procenta.

Důvěra v německou ekonomiku je přitom na půlročním maximu. Snížení ratingu je proto podle čestného předsedy Sdružení českých podniků v Německu Josefa Hladíka trochu paradoxní.

„Jak výsledky průzkumu Mnichovského ústavu pro hospodářský výzkum, tak výsledky průzkumu Mannheimského centra pro evropský hospodářský výzkum signalizují, že německé hospodářství se nachází v dobré situaci. Ostatně to potvrzuje i každoroční zpráva o stavu německého hospodářství, kterou včera prezentovala německá spolková vláda,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čestný předseda Sdružení českých podniků v Německu Josef Hladík se vyjadřuje ke snížení německého ratingu

Rozhodnutí agentury patřící do druhé kategorie by proto nepřikládal přílišný význam. Stejně tak snížení odhadu letošního růstu HDP na 0,7 procent podle Hladíka nepředstavuje zásadní problém.

„I těch 0,7 procent je velmi dobrý výsledek. Z hlediska užití hrubého domácího produktu bude stabilizačním faktorem určitě konečná spotřeba. To se mi zdá, že je velmi důležité, protože to propůjčuje hospodářskému vývoji určitou nezávislost na zahraničí a současně je to i signál o stavu pracovního trhu nebo výši příjmu,“ uvažuje.

Citelně podle něj ovšem poklesne růst tvorby hrubého kapitálu, nepropadne se ale do mínusu. Mírně negativní vliv na hospodářský vývoj pak bude mít saldo zahraničního obchodu, tedy skutečnost, že německé dovozy porostou o něco rychleji než německé vývozy, dodává Hladík.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme