Německo prý chce přinutit věřitele k odepsání 75 procent řeckého dluhu

Němci chtějí přinutit soukromé věřitele, aby odepsali až 75 procent řeckého dluhu. S informací přišel bez udání zdroje řecký server Euro2day. Berlín to odmítl komentovat. Připustil ale, že probíhají diskuze, které by mohly vést k dalšímu snížení řeckého dluhu; a ty že mají skončit už brzy. Dosud platí, že věřitelé, což jsou zejména banky, mají odepsat polovinu dluhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frankfurtská burza

Frankfurtská burza | Zdroj: Reuters

Banky odsouhlasily, že odepíšou 50 procent řeckého dluhu; že dostanou nové dluhopisy s nižším úročením a delší dobou splatnosti.

„Padesát procent vychází z dohody, která byla uzavřena. Dovedu si nicméně představit, že banky udělají další ústupek a obětují dalších pár miliard řeckého dluhu. Budou za to ale samozřejmě něco chtít. Hlavně jistotu toho, že stovky miliard dluhu italského, francouzského a španělského budou v bezpečí. Bude tam tedy muset následovat nějaký protitah, ať už je to větší zapojení ECB, nebo případně zlomení odporu Německa proti eurobondům. Bude tedy spíše záležet na politicích, s jakým návrhem přijdou než na bankách samotných,“ říká makléř Fio Banky David Brzek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odpisech řeckého dluhu mluvil na Rádiu Česko makléř Fio Banky David Brzek

Pakliže budou věřitelé nuceni přistoupit na odpis 75 procent řeckého dluhu a nebudou jim dány určité kompenzace, mohlo by to podle Brzka vést k tomu, že bude potřeba dodatečný kapitál a nižší úvěrování:

„To znamená další možnost zpomalování ekonomiky. Pokud by tam byly protikompenzace, nebyla by to až tak velká rána. Banky by byly schopny to bez výraznějších problémů ustát.“

„Z domácích bank má největší angažovanost v Řecku Komerční banka. Ta sama již vytvořila rezervy ve větší výši než 50 procent, takže případné další navýšení by ji samozřejmě postihlo. Byly by to řádově stovky milionů korun. Komerční banka je velmi dobře kapitalizovaná a je schopna to bez větších problémů ustát,“ uvádí Brzek a pokračuje:

„Pro mateřské banky by to mohl být větší problém. Například pro mateřskou banku právě Komerční banky Societe general. Naopak například mateřská banka České spořitelny Erste vyprodala v podstatě veškeré rizikové dluhopisy a už nic moc nevlastní. Pro český finanční systém by to tedy neznamenalo žádný výraznější zásah, ať už by byl scénář jakýkoliv.“

Makléř se neobává, že by v případě krachu Řecka došlo k odpisu sta procent dluhu: „Když například zbankrotovala Argentina, nebo měl problémy Ekvádor, prostřednictvím MMF došlo k určitým operacím a věřitelé vždy dostaly něco zpátky. V případě Argentiny to bylo okolo 20 procent, u Ekvádoru to bylo okolo 30 procent. I v případě Řecka by se tedy nejednalo o stoprocentní odpis.“

Risk je zisk

Někteří experti, například ze společnosti Natixis, doporučují investice do evropských bank, které jsou podle nich podhodnocené.

„Záleží na profilu investora. Pro konzervativního to asi není, ale pro rizikověji orientované investory to příležitost je. Obecně je určitě dobré kupovat věci, které jsou na nízkých úrovních, v problémech. Pokud se problémy vyřeší, potenciál je tam velký,“ dodává makléř Fio Banky David Brzek.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme