Německo rekordně zvýší daně

Rekordní zvýšení daní, jaké Německo od druhé světové války nezažilo, dnes prošlo Spolkovým sněmem. Daň z přidané hodnoty se u našich západních sousedů od 1. ledna příštího roku zvýší o plná tři procenta. Experti se obávají dopadů na německou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: AFP

Skok z 16 na 19 procent sice díky hlasům poslanců dvou nejsilnějších stran hladce prošel, ale neobešlo se to bez zuřivých ataků opozice. "Paní Merkelová ve volební kampani, cituji: "Zalepování děr v rozpočtu prostřednictvím zvyšování daní škodí hospodářskému růstu," připomněl šéfce vlády a CDU její předvolební rétoriku předseda liberálů Guido Westerwelle. Ten mluví o podvodu na voličích i ze strany sociálních demokratů.

Ti se proti zvýšení DPH otevřeně vyslovovali. Vláda Angely Merkelové chce získané peníze použít hlavně na zlevnění sociálního zabezpečení. Ekonomové ale varují, že by se už letos v červenci mohly zvýšit ceny, následně klesnout spotřeba a očekávaný hospodářský růst tím pádem mohl zůstat jen zbožným přáním.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme