Německý rozpočet bude příští rok hospodařit s dluhem 180 miliard. Schodkový rozpočet neměla šest let

Německá vláda bude v nadcházejícím roce hospodařit s rozpočtem takřka 500 miliard eur (13,2 bilionu korun), z nichž 180 miliard eur (4,7 bilionu korun) bude dluh. Spolkový sněm v pátek schválil návrh ministra financí Olafa Scholze. Vláda kancléřky Angely Merkelové považuje další zvyšování dluhu za nezbytné, aby země dokázala překonat následky pandemie nemoci covid-19.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolkový sněm v Berlíně

Spolkový sněm v Berlíně | Foto: Klára Stejskalová | Zdroj: Český rozhlas

Pro podobu rozpočtu na rok 2021, jakou Scholz parlamentu předložil, hlasovalo 361 poslanců, proti jich bylo 258. Hlasování se nikdo nezdržel.

Po letech rozpočtových přebytků se letos Německo vrátilo k deficitu. U současného rozpočtu, který bude s 508,5 miliardou eur nejvyšší v historii spolkové republiky, se očekává schodek 217,8 miliard eur (5,7 bilionu korun). I letošní rozpočet byl původně plánován jako přebytkový, pandemie ale plány Berlína změnila. Země se totiž masivní podporou zaměstnanosti a zasažených oborů snaží co nejvíce omezit následky krize.

Návrh reformy počítá se základním důchodem 10 000 korun i bonusem za výchovu dětí

Číst článek

V roce 2021 bude mít rozpočet podle schváleného návrhu objem 498,6 miliardy eur, dluh bude činit 179,8 miliardy eur. Zadlužení je přitom téměř dvojnásobné oproti původně navrhované 93,2 miliardě eur.

Šetřit chce Německo opět od roku 2022, kdy Scholzův finanční plán počítá se schodkem 10,2 miliardy eur. Do roku 2024 pak deficit poklesne na 5,2 miliard eur.

Německo mělo vyrovnané či přebytkové rozpočty od roku 2014, kdy se toho podařilo dosáhnout poprvé od roku 1969. Kvůli krizi Spolkový sněm letos pozastavil platnost takzvané dluhové brzdy zakotvené v ústavě, podle které nesmějí nové půjčky překročit 0,35 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Nad rámec dluhové pojistky tak v příštím roce bude podle vlády z očekávaného deficitu 179,8 miliardy eur 164,2 miliardy eur.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme