Německo hledá náhradu za ruský plyn. Ministr hospodářství navštíví Katar i Spojené arabské emiráty

Německo se chce zbavit své závislosti na ruském plynu. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck proto o víkendu zamíří do Kataru a Spojených arabských emirátů. Budoucí dovoz zemního plynu do Německa chce domluvit s tamními vládami.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústí plynovodu Nord Stream v německém Lubminu

Ústí plynovodu Nord Stream v německém Lubminu | Foto: Hannibal Hanschke | Zdroj: Reuters

Za dodávky energií z Ruska teď Němci každý den platí stovky tisíc eur. Kvůli invazi Rusů na Ukrajinu už ale Berlín nechce dál ruskou ekonomiku podporovat.

Německo v reakci na ‚Putinovu válku‘ mění bezpečnostní politiku. ‚Zásadní zlom,‘ říká expert

Číst článek

„Měli bychom udělat všechno, co můžeme, abychom Putinovu moc omezili. Tahle válka zřejmě ještě nějakou dobu potrvá. O dodávkách plynu jednáme už taky s Norskem, Kanadou a Spojenými státy. Obecně ale musíme závislost na fosilních energiích co nejdříve omezit. Pro Německo je teď nejdůležitější snížit spotřebu plynu,“ řekl Habeck ve vysílání stanice ARD.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková nicméně minulý týden prohlásila, že odstavit zemi od ruských nerostných surovin, potažmo ropy, nepůjde snadno. „Pokud bychom ho (dovoz ropy z Ruska) okamžitě zastavili, druhý den bychom v Německu nikam nedojeli,“ řekla Baerbocková deníku Bild.

Kateřina Schmiedová, voj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme