Německo se recese v příštím roce neobává, čeká mírný růst

Navzdory dluhové krizi se Německo vyhne recesi. Je o tom přesvědčený ministr hospodářství Phillip Rössler. Jak představitelé spolkové vlády, tak experti čekají, že i v roce 2012 německá ekonomika poroste, i když méně než v posledních dvou letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Bundestagu, Berlín, Německo

Budova Bundestagu, Berlín, Německo | Foto: Fotobanka stock.xchng

Hrubý domácí produkt by měl v Německu zaznamenat asi půlprocentní růst. Je to sice méně, než tomu bylo v posledních dvou letech, na druhou stranu Německu podle vládních ekonomických expertů nehrozí podobný propad jako v roce 2009, kdy HDP klesl o 5 procent.

Německá ekonomika by se tak měla navzdory globální ekonomické krizi recesi vyhnout. Podle ministra hospodářství Röslera by německý růst měla zajistit reorganizace státního rozpočtu a zajištění kvalifikovaných pracovních sil.

Největší optimismus panuje mezi představiteli automobilového a strojírenského průmyslu. Důvodem je zvýšená poptávka v samotném Německu a především na zahraničních trzích, zejména v rychle se rozvíjejících ekonomikách.

Právě v těchto odvětvích roste také poptávka po nových pracovních silách. Nový impuls zaznamenává také stavebnictví. Větší obavy z budoucnosti zaznívají pouze z německých bank a spořitelen, zaměstnanci tohoto sektoru se také nejvíce obávají ztráty zaměstnání.

Klára Stejskalová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme