Německo se snaží o úspory energie

Německý ministr pro záležitosti spotřebitelů chce finančně odměnit ty domácnosti, které vykazují nízkou spotřebu elektrické energie. Navrhuje proto zavedení odstupňovaných sazeb, které by měly motivovat k větším úsporám elektřiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrické vedení

Elektrické vedení | Foto: ČEZ

Mezi jednotlivými poskytovateli elektrického proudu jsou už teď v Německu značné rozdíly a tamní spotřebitelé možnosti přestoupit od jednoho dodavatele ke druhému často využívají. Teď se jim navíc zřejmě naskytne možnost sáhnout po speciálním úsporném tarifu, který navrhuje ministr pro záležitosti spotřebitelů Horst Seehofer z CSU.

Plné podpory se mu už dostalo od sociální demokracie, která jen doufá, že se nejedná o laciný trik před bavorskými zemskými volbami. Zelenou dostal Seehoferův návrh taky od spolkového ministerstva životního prostředí. Naopak jeden z energetických gigantů RWE je proti tomu, aby německý stát poskytoval tento druh cenových výhod.

Německé ministerstvo hospodářství zároveň připravuje novou energeticko-politickou koncepci, která počítá s prodloužením životnosti atomových elektráren. Kabinet přitom převzal závazek předchozí vlády upustit do roku 2021 úplně od získávání elektřiny z jádra.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme