Německo: Spolkové země souhlasí s výši svého podílu na záchranném balíčku

Na kompromisním sdílení nákladů pětisetmiliardového ozdravného plánu se kancléřka Angela Merkelová dohodla s premiéry jednotlivých spolkových zemí. Balíček by ještě dnes měly posvětit obě komory parlamentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Berlína

Centrum Berlína | Foto: Jiří Hošek

Kancléřce Merkelové a ministru financí Steinbrückovi se po tuhém boji podařilo zlomit odpor rebelujících zemí. Zejména Bavorsku se 35 procentní podíl na realizaci záchranného plánu zdál příliš vysoký.

Procentní hranice nakonec zůstala stejná. Konkrétní výše podílu jednotlivých spolkových zemí na ozdravení bank ale nesmí překročit 7,7 miliardy eur. Jakoukoli částku nad tuto hranici by musel kompletně uhradit stát.

Spolkové země taky vybojovaly právo spolurozhodovat v kontrolní komisi, která má dohlížet na realizaci konkrétní pomoci oslabeným bankovním domům.

Soubor mimořádných opatření, která mají platit do konce příštího roku, by měl hladce schválit jak Spolkový sněm, tak i Spolková rada.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme