Německo trápí obrovský pokles daňových příjmů způsobený dopady krize

Německo čeká v příštích letech děsivý propad daňových příjmů. Do roku 2013 by podle odhadů měly stát, spolkové země a obce obdržet o astronomických 316 miliard eur méně. Zvlášť dramaticky vypadá situace na komunální úrovni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

Daňové příjmy německých obcí klesnou v letošním roce o bezmála devět procent na 70 miliard eur. V dalších letech má být pokles dokonce dvouciferný.

Už teď je jasné, že obce nebudou mít peníze na údržbu silnic a provoz zařízení, jako jsou hřiště nebo koupaliště. Hlavně v chudších oblastech Německa stojí některá města před krachem.

Jedinou cestou k zalátání děr v rozpočtu je pomoc na dluh ze strany státu. Ministr financí Peer Steinbrück se přitom beztak stane smutným rekordmanem, co se nového zadlužení týče. To se v letošním roce možná vyšplhá až na 80 miliard eur.

Přečtěte si také:
Jarní oživení na německém pracovním trhu se kvůli dopadům krize nedostavilo
Podnikatelské klima se v Německu v dubnu výrazně zlepšilo
Německo čeká podle expertů šestiprocentní propad HDP
Německá sociální demokracie chce vyšší daně pro bohaté
Experti vidí vývoj německé ekonomiky černěji

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme