Německo usnadnilo přístup na pracovní trh pro vysokoškoláky z nových zemí EU

Na úplné otevření německého pracovního trhu si unijní nováčci, včetně Česka, počkají až do roku 2011. Vysokoškolsky vzdělaní a vysoce kvalifikovaní lidé z osmi zemí Střední a Východní Evropy ale budou moci v Německu pracovat bez omezení už příští rok. Vyplývá to z návrhu "akčního programu," který schválila spolková vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obchodní třída

obchodní třída | Foto: Jan Rosenauer

Vzdělaní experti ano; nekvalifikovaní uchazeči o práci v Německu ne. Tohle základní rozdělení obsahuje společný návrh ministrů vnitra Schäubleho a práce Scholze. Vysokoškolákům z osmi zemí Střední a Východní Evropy od ledna příštího roku odpadne při hledání práce v Německu jedna z hlavních překážek - nebudou muset čekat na potvrzení, že se na dané místo nehlásí Němec nebo občan jedné ze starých členských zemí EU. Dveře na německý pracovní trh ale zůstanou až do roku 2011 uzavřené pro Východoevropany bez patřičné kvalifikace a vzdělání.

Akční program počítá taky s udělením dlouhodobého pobytu expertům ze třetích zemí, kteří v Německu dočasně pracují. Spolková vláda se rozhodla zmírnit podmínky pro automatické získání povolení k dlouhodobému pobytu. To získají zahraniční specialisté, kteří prokáží, že si ročně vydělají alespoň 63.600 eur. Doposud byla tato hranice o 23 tisíc eur vyšší.

Představitelé průmyslu přesto návrh považují za nedostatečný a tvrdí, že chybějící pracovní síly brzdí hospodářský růst. Podle prezidenta Průmyslové a obchodní komory Brauna chybí Německu jen v technických oborech 400 tisíc pracovníků. Zaznívají ale taky hlasy, že by si Německo mělo více pomoci z vlastních zdrojů.

"Když máte v zemi 3 milióny nezaměstnaných, musíte velmi pozorně zkoumat, zda poptávku po pracovních silách není možné alespoň částečně uspokojit jejich další rekvalifikací," připomíná generální tajemnice konzervativní bavorské CSU Christine Haderthauerová.

Přechodné období pro volný pohyb pracovních sil platí kromě Německa nadále i v Rakousku a Belgii.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme