Německo věří, že výhrady Bruselu neohrozí prodej Opelu

Německá vláda počítá i nadále s tím, že se prodej automobilky Opel společnosti Magna odehraje podle plánu. Nic by na tom podle Berlína neměly změnit ani vážné výhrady Evropské komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U vrátnice do Opelu

U vrátnice do Opelu | Foto: Jiří Hošek

Evropské komisi se nelíbí, že spolkový kabinet vázal poskytnutí státní pomoci pouze na jednu konkrétní nabídku.

Jeden ze spoluautorů detektivky kolem prodeje Opelu, ministr hospodářství Karl Theodor zu Guttenberg, vyjádřil pro pochybnosti Bruselu pochopení.

Podle něj se ale týkají mylně vyložených výroků některých členů německé administrativy, že je Berlín připravený poskytnout finanční pomoc jen jednomu zájemci, a sice společnosti Magna.

I Guttenberg ale zastává názor, že postoj komisařky pro hospodářskou soutěž prodej oslabené automobilky kanadsko-rakouskému výrobci autodílů a ruské Sběrbank neohrozí.

Přístup evropské exekutivy ale přesto vyvolal v Německu znepokojení. "Pokud by proces prodeje Opelu musel začít znovu od začátku, automobilka by to nepřežila," domnívá se uznávaný expert, profesor Ferdinand Dudenhöffer.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme