Německo má nový železniční koridor mezi Berlínem a Mnichovem. Do Vídně už se nebude muset přes Česko

Od neděle se výrazně zkrátí cesta vlakem z Berlína do Mnichova. Nový železniční koridor čeká už v pátek slavnostní otevření. A mohl by znamenat i úbytek cestujících na mezinárodních spojích vedoucích přes Česko.

Berlín/Mnichov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý vlak (ilustrační foto)

Německý vlak (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Díky nové trati se zkrátí taky cesta mezi Berlínem a Vídní. Dosud nejrychlejší trasa přes Prahu a Břeclav trvala nejméně 8,5 hodiny.

Vzdálenost po nové železnici je sice delší, ale díky vyšší povolené rychlosti půjde cestu mezi německou a rakouskou metropolí i s přestupem v Norimberku zvládnout za osm a čtvrt hodiny. Ještě výraznější rozdíl čeká cestující na zmíněné trase mezi Berlínem a Mnichovem.

O 200 kilometrů dál, ale o půl hodiny rychleji. Vlaky z Berlína do Vídně nebudou jezdit přes Česko

Číst článek

Původní víc než šestihodinová cesta se zkrátí na necelé čtyři hodiny. Už v létě to slíbil šéf německých drah Richard Lutz. Vlaky po nové železnici totiž budou smět jezdit rychlostí až 300 kilometrů v hodině. Železnice tak podle Lutze bude konkurovat autům i letadlům. Německé dráhy počítají, že počet cestujících na trati se zdvojnásobí.

V pátek z Mnichova do Berlína vyrazí speciální vlak. Další vyjede i z Norimberku a nastoupí do něj i premiéři třech spolkových zemí, přes které trať vede. Obě soupravy mají do německé metropole dorazit ve stejný čas. Na oslavě na berlínském hlavním nádraží bude i kancléřka Angela Merkelová.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme