Zpoždění a rušení vlaků. Německo ochromí v pondělí ráno stávka, spoje s Českem ovlivní na celý den

Němečtí železničáři vstoupí v pondělí v 5.00 do čtyřhodinové výstražné stávky, která se dotkne celého území Německa. Oznámily to v neděli železniční odbory EVG, které ukončily jednání s vedením Německých drah (Deutsche Bahn) poté, co nedostaly dostačující nabídku ohledně zvyšování mezd. Cestující budou muset počítat se zpožděními i rušením spojů po celý den.

Düsseldorf (Aktualizováno: 20:49 9. 12. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Německých drah (ilustrační foto)

Vlak Německých drah (ilustrační foto) | Zdroj: fotobanka pxhere

Podle mluvčího Českých drah bude mít stávka v Německu dalekosáhlý vliv na mezistátní spoje z Česka do Německa a zpět prakticky celý den.

Německé dráhy předpokládají, že stávka „silně naruší železniční dopravu pravděpodobně na celém území Německa“. S omezeními je podle nich třeba počítat i po plánovaném konci stávky v 9.00.

Největší výluka v historii. Hlavní nádraží v Brně kvůli modernizaci přerušilo na rok svůj provoz

Číst článek

„Německé dráhy udělají vše proto, aby dopad výstražné stávky na zákazníky co možná nejvíce omezily,“ uvedl koncern. Vyjádřil politování, že se stávka dotkne „mnoha pracujících“ a přichází „v čase adventu“. Už dříve vedení DB protest označilo za „zcela zbytečnou eskalaci“.

Hlavním dějištěm protestů by měla být podle DB nejlidnatější, západní spolková země Severní Porýní-Vestfálsko. Agentura Reuters ale uvedla, že mluvčí EVG odmítl říci, zda se stávka soustředí na některou konkrétní oblast. Dotknout by se měla regionálních, dálkových i dopravních vlaků.

„Přerušení provozu bude mít dalekosáhlý vliv na mezistátní spoje do Německa a zpět prakticky po celý den,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Z Prahy do Berlína podle něj pojedou pravidelně mezistátní vlaky bez většího omezení pouze dopoledne a jen na českém území, tedy v úseku z Prahy do Děčína.

V opačném směru ale budou vlaky vedeny až po stávce, a to s výrazným zpožděním. „Prakticky celý den se pak dají na této lince očekávat velká zpoždění, případně budou některé spoje i odřeknuty,“ dodal Joklík.

Strojvedoucí na Vyškovsku usnul v kabině, policisté mu naměřili přes 2,6 promile

Číst článek

Po celý den bude podle něj výrazně omezeno také spojení s Mnichovem. Na českém území, tedy mezi Prahou a Domažlicemi, by se měli lidé připravit zhruba na půlhodinové zpoždění dálkových spojů.

Růst mezd nebo práce o svátcích

Kratší omezení se podle Joklíka budou týkat mezistátní regionální dopravy, kde by se měla situace po konci stávky na německé straně v 9.00 rychleji vrátit k normálnímu stavu.

Další mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský už dříve lidem, kteří mají na pondělí naplánovanou cestu vlakem do Německa, doporučil, aby sledovali portál www.cd.cz, kde jsou informace o mimořádnostech.

EVG chce 7,5procentní růst mezd, má také požadavky ohledně pracovní doby a práce o svátcích, píše agentura Reuters. Šéfové DB přitom nabízejí 5,1procentní nárůst ve dvou krocích a jednorázovou platbu ve výši 500 eur (12 917 korun).

Železniční odbory EVG zastupují podle serveru Deutsche Welle asi 160 tisíc zaměstnanců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme