Německo značně sníží příspěvky producentům solární energie

Německo se chystá výrazně omezit státní dotace na elektřinu ze slunce. Výsledkem několikaměsíčního jednání ministerstva hospodářství a ministerstva životního prostředí je, že se příspěvky sníží až o 30 procent už od 9. března. Rozhodnutí teď musí odsouhlasit poslanci a vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Instalace solárních panelů

Instalace solárních panelů | Foto: Obecní úřad Ohaře

Původně se předpokládalo, že ke snížení příspěvků dojde nejdříve v dubnu. Omezení státní podpory fotovoltaiky dopadne především na velké solární parky, které se musejí připravit na asi třicetiprocentní snížení dotací.

Za jednu kilowatthodinu tak od března dostanou jen něco přes 13 centů. Majitelům solárních zařízení na střechách se příspěvky sníží asi o 20 procent, dostanou tak za kilowatthodinu nově necelých 20 centů.

Od května navíc dojde k dalšímu krácení dotací. Němečtí výrobci elektřiny ze slunce, kteří mají podle zákona o obnovitelných zdrojích výkupní ceny zaručeny na 20 let, považují škrty za příliš razantní a rozhodli se protestovat.

Německo je největším světovým producentem solární energie, bez příspěvků od státu se ale výroba elektřiny ze slunce nevyplatí. Dotace se ovšem Berlín snaží pravidelně snižovat, protože zdražují elektřinu koncovým zákazníkům.

Adéla Havránková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme