Německo zřejmě začne s těžbou mědi

Ve východní části Německa se možná rozjede lukrativní těžba mědi. Její hodnotu odhadují geologové na 8 miliard eur. Naleziště na jihu spolkové země Braniborsko je vůbec největším u našich západních sousedů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důl  (ilustrační foto)

důl (ilustrační foto) | Foto: Jiří Hošek

Za dovoz měděné rudy vydává Německo ročně jeden a půl miliardy eur. Poptávka po tomto kovu přitom v různých průmyslových odvětvích dál stoupá.

Už v 60. letech východoněmečtí geologové zjistili, že se pod zemí na rozhraní Braniborska a Saska nachází asi 100 miliónů tun měděné rudy, která obsahuje až jeden a půl miliónu tun čistého kovu. Podle některých expertů mohou být zásoby ještě větší. Vzhledem k rostoucím cenám mědi by finančně náročná těžba měla být rentabilní.

Braniborský báňský úřad už panamské firmě Minera udělil povolení ke zkušebním vrtům. S těmi by se mělo začít už v letošním roce. V cestě ale zatím stojí několik odvolání firem, které v tendru neuspěly.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme