Německo zřejmě zavede minimální mzdu

Kancléřka Merkelová hodlá na dnes začínajícím sjezdu CDU zbořit další z konzervativních hodnot. Plánuje prosadit takzvanou minimální hodinovou mzdu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová v Bundestagu

Německá kancléřka Angela Merkelová v Bundestagu | Zdroj: Reuters

Dosud toto téma vyvolávalo mezi německými křesťanskými demokraty bouřlivou debatu. Zejména konzervativní křídlo vládnoucí strany se přijetí podobné normy bránilo. Vše nasvědčuje tomu, že i na tomto poli Merkelová své kritiky umlčela.

Ve skutečnosti nejde o žádnou převratnou změnu. V oborech, kde dosud minimální mzda není, má být stanovena dohodou všech tarifních partnerů, to znamená, že o její výši budou vyjednávat zaměstnavatelé s odbory tak, jako dosud.

„Myslím, že Merkelová tak SPD vezme její volební téma, podobně jako tomu bylo s jadernou energetikou v případě zelených, navíc většina voličů CDU je pro stanovení minimální mzdy,“ řekl Českému rozhlasu autor knihy o německé kancléřce, politolog Gerd Langgut.

Igor Maňour, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme