Německo zvažuje půjčit Řekům na dluhopisy z ESF. Němci už ale dál půjčovat nechtějí

Řecko by mohlo zpětně skupovat své dluhopisy za peníze z Evropského stabilizačního fondu. Takový plán podle informací německého Spieglu zvažuje německé ministerstvo financí. Pokud by řecká vláda na toto řešení přistoupila, mohla by se tak podle německých navrhovatelů snížit celková zadluženost státu. Odborníci ale varují, že peníze z ESF by pak chyběly jinde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Antonis Samaras s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Řecký premiér Antonis Samaras s německou kancléřkou Angelou Merkelovou | Foto: Thanassis Stavrakis | Zdroj: ČTK

Podle ekonomického experta Petra Robejška plán řecké ekonomice nepomůže: „Skutečně by pomohl jen pro ten případ, že by Řecko v dohledné době vystoupilo z eurozóny. Protože řecké dluhy v eurech by značně poklesly a to by jim situaci, která by byla pro Řecko nelehká, hodně usnadnilo.“

Odchod Řecka z eurozóny prý možná není takovým tabu, jak se zdá. Robejšek si dokáže představit, že Angela Merkelová při nedávné návštěvě v Aténách toto téma mezi čtyřma očima probírala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrh německého ministerstva financí pro pomoc Řecku hodnotil ve Světě o osmé ekonomický expert Petr Robejšek

„Mohlo být třeba předmětem úvah, že se Řecku ty peníze, které by si půjčilo na kupování vlastních dluhů, věnují jako jakési odstupné,“ spekuluje.

Při prodeji dluhopisů by se museli jejich držitelé smířit s tím, že jejich odpovídající tržní cena je dnes nízká.

„Jejich riziko, které vědomě podstupovali, bylo hodně spekulativní. Takže i kdyby prohráli všechno, nemají si co stěžovat. Kdybychom tu situaci promysleli, vypadalo by to tak, že bychom za jedno euro koupili čtyři eura dluhů. Věřitelé by něco ztratili, ale přece jen i něco získali,“ vysvětluje Robejšek.

Deník Die Welt dnes také přinesl zprávu, že troika navrhuje propustit všechen vrcholný management ministerstva financí a chce najmout nové daňové kontrolory, kteří by zajistili fungující a nezkorumpovaný výběr daní. Ten je výraznou podmínkou záchrany řecké ekonomiky.

Jediným skutečným řešením je však vystoupení z eurozóny, zavedení vlastní měny, do určité míry na několik let propad, ale pak postupné zvedání, trvá na svém Robejšek: „Všichni, kteří tomu trochu rozumějí, to říkají už léta. Řecko mělo vystoupit už v roce 2009 a všechno by bylo levnější, snazší jak pro Evropu, tak pro Řecko.“

Snaha německé elity udržet Řecko a eurozónu za každou cenu se však zcela míjí s náladami v německé společnosti.

„V Německu to bublá hodně dole. Když jdete do obchodu a stojíte ve frontě, slyšíte hlas lidu. A ten zní úplně jinak a projevuje se to, co platí už dávno, že německá elita již dávno nereprezentuje německou společnost. Německá společnost není nakloněna tomu, aby Německo financovalo nejenom Řecko, ale i další jihoevropské země,“ tvrdí Robejšek.

Ondřej Černý, Lucie Maňourová, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme