Německou ekonomiku nabudila především spotřeba domácností, Česko v tomto ohledu pokulhává

Evropská ekonomika se odrazila ze dna a začíná růst. Dařilo se především velkým ekonomikám včetně německé. Ta rostla během druhého čtvrtletí nejrychleji za celý rok. Německou ekonomiku nabudila především domácí spotřeba, to by mohl být dobrý signál pro proexportně orientovanou Českou republiku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě u vodotrysku na Alexandrově náměstí v Berlíně

Dítě u vodotrysku na Alexandrově náměstí v Berlíně | Zdroj: ČTK

V zemi je patrná změna atmosféry. Před rokem či dvěma panovaly obavy z možného rozpadu eurozóny, dnes jsou Němci přesvědčeni – a potvrzují to i různé průzkumy – že euro je stabilní a krizi, především tu v Řecku, se podařilo nějakým způsobem alespoň prozatím vyřešit.

Přispívá k tomu i rétorika Německé vlády, kterou ovlivňují blížící se volby. Kancléřka Angela Merkelová s ministrem Wolfgangem Schäublem se snaží držet jakékoli problémy eurozóny pod pokličkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kondici německé ekonomiky informovala tamní zpravodajka ČRo Klára Stejskalová, komentář připojil hlavní ekonom ERY Jan Bureš

I přes to, že se v Německu nálada zlepšila, nezaměstnanost klesla a stoupla výroba stoupá, Německý svaz průmyslu zhoršil odhad vývoje HDP pro letošní rok z lednových 0.9 procenta a 0,5 procenta.

Důvodem jsou zejména velmi špatné výsledky za první čtvrtletí, v němž se německá ekonomika jen těsně vyhnula recesi. Důvodem špatných výsledků byla především dlouhá zima – zastavila se téměř veškerá stavební výroba a také došlo ke značnému poklesu vývozu, především tomu do evropských zemí.

Německo se sice stále více orientuje na nové trhy, expanduje do Číny, Brazílie či Indie a silně vyváží do USA. Ale přece jen slabá poptávka v Evropě, především v automobilovém průmyslu – jedné z vlajkových lodí německého hospodářství – se nějakým způsobem projevila.

Odborníci brzdí nadšení nad čísly o růstu HDP, více pracovních míst zatím neočekávají

Číst článek

Němečtí ekonomové se vesměs shodují, že dnešní zprávy jsou pozitivní, protože každý kladný signál se počítá a projevuje se na burze. Optimisticky mluví o tom, že Evropa se odrazila ode dna, ale zároveň si nikdo netroufá říct, že krize je definitivně překonaná.

Navíc se objevují i hlasy, podle nichž by vyšší růst v jiných evropských zemích mohl paradoxně trochu negativně projevit právě v Německu, kde může dojít k odlivu investic a kapitálu.

Dobrá zpráva pro Česko

Vývoj v Německu významně ovlivňuje i proexportně orientované Česko. Jak však upozorňuje hlavní ekonom ERY Jan Bureš, úspěchy se nedají přepočítávat lineárně.

„Hodně záleží na tom, v čem Německo roste. Pokud rostou především domácí útraty, tak je to pro nás dobře, což byl případ i posledního kvartálu, pokavad ale rostou exporty do Číny a investice v těchto exportních oblastech německého průmyslu, tak na tom české podniky zase tolik nejsou schopné profitovat,“ řekl Bureš.

Česká ekonomika se dostala z recese, HDP vzrostl o 0,7 procenta

Číst článek

Současná nálada v Německu z hlediska spotřeby je tak pro českou ekonomiku slibná. Naopak spotřeba v českých domácností pokulhává. Češi stále nechtějí utrácet.

„Při porovnání s Německem se ještě určitá vysvětlení nabízejí. Je to dáno především daleko nižší nezaměstnaností v Německu – Německo má historicky nejnižší nezaměstnanost za posledních 20 let, zatímco v Česku naopak v polistopadové historii hlásíme rekordní počet nezaměstnaných na úřadech práce,“ podotkl Bureš.

Upozorňuje však i na to, že Češi hodně spoří i v porovnání i se zeměmi, jako je Slovensko, Maďarsko nebo Polsko.

„Tady už ta vysvětlení nejsou tak triviální a jednoduchá, protože české domácnosti jsou na tom v mnoha ohledech fundamentálně lépe než tyto regionální ekonomiky,“ uzavřel Bureš.

Klára Stejskalová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme