Německý dluh je menší o 55,5 miliardy eur. Díky chybě v účtech

O 55,5 miliardy eur klesl Německu státní dluh. Důvodem však není ekonomická šetrnost, ale chyba v účetnictví. Německá opozice z toho viní spolkového ministra financí Wolfganga Schäubleho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble | Zdroj: ČTK

Míra zadlužení v Německu nečekaně klesla o více než 2 procentní body. Důvodem nejsou ani vyšší úspory nebo větší příjem z daní, ale nečekaně objevená chyba v účetních knihách.

Po zestátnění banky Hypo Real Estate došlo omylem k odečtení 55,5 miliard eur. Opozice z chyby viní ministra financí Wolfganga Schäubleho.

Podle parlamentního lídra SPD Thomase Oppermanna by mohlo být novým mottem spolkové vlády heslo 'Miliardy nejsou důležité, teď počítáme na biliony'. Ministr financí Schäuble naopak vyjádřil radost z nečekaně nalezených peněz.

I přes umazání této vysoké částky ale německý dluh překračuje vůči HDP hranici povolenou maastrichtskými kritérii o 21 procent. Hranice je stanovena na 60 procent.

Klára Stejskalová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme