Německý energetický gigant E.ON chystá razantní zdražování

Jeden z největších hráčů na německém energetickém trhu, koncern E.ON oznámil razantní zdražení elektřiny a plynu. Od prvního ledna tak spotřebitelé v některých částech Německa zaplatí za elektřinu o 10 a za plyn o 9 procent víc. Ministr životního prostředí Gabriel počínání E.ONu ostře kritizoval a zdražování označil za neopodstatněné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dráty vedení vysokého napětí

Dráty vedení vysokého napětí | Foto: Jan Rosenauer

Ministr Sigmar Gabriel klientům E.ONu doporučuje změnu dodavatele elektřiny a plynu. Organizace na ochranu spotřebitelů pak mluví o "vyhlášení války." Koncern se hájí vysokými pořizovacími náklady a tvrdí, že nebýt konkurence na německém trhu, byl by nárůst cen ještě drastičtější.

Počínání společnosti kritizovali politici obou stran německé vládní koalice. Někteří chtějí rozhodnutí E.ONu nechat přezkoumat antimonopolní úřad.

Zdražení o bezmála deset procent oznámila začátkem října taky společnost RWE. Další konkurenti, Vattenfall a EnBW, prozatím ceny zvyšovat nehodlají.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme