Německý energetický koncern E.on se rozhodl prodat svou přenosovou soustavu

Společnost E.on se coby první z německých energetických gigantů odhodlala prodat svou přenosovou soustavu. Chce tak vyjít vstříc Evropské komisi, která dlouhodobě tlačí na oddělení výroby a přenosu energií. Spolková vláda a konkurence se netají překvapením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dráty elektrického vedení

dráty elektrického vedení | Foto: Marián Vojtek

E.on se rozhodl ustoupit nátlaku Bruselu a chce dát dobrovolně k dispozici nejen svou přenosovou soustavu, ale taky některé elektrárny. Přenosová síť pouze nesmí skončit v rukou společnosti, která sama elektřinu vyrábí nebo ji dodává. O tomto úmyslu informoval kancléřku Merkelovou šéf společnosti E.on Wulf Bernotat.

Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung není kancléřka rozhodnutím nadšená. Německo totiž bylo jednou ze zemí, které se stavěly proti vlastnickému oddělení výroby a přenosu energií. Evropská komise dala v první reakci najevo svou spokojenost a hodlá zastavit dvě předběžná řízení, která s E.onem vedla kvůli jeho dominantnímu postavení na trhu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme