Německý finanční úřad je na stopě tajných švýcarských kont

Tajná švýcarská konta jsou trnem v oku mnoha finančním úřadům. Zpravidla na nich bývají nezdaněné, a tudíž ilegální peníze. Německo si opět koupilo cédečko s informacemi o německých klientech, kteří si do Švýcarska ‚uklízejí‘ před úřady své peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel banky UBS Oswald Grübel

Ředitel banky UBS Oswald Grübel | Foto: Steffen Schmidt | Zdroj: ČTK

Na cédéčku jsou informace o německých klientech švýcarské banky UBS. Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko za CD disk s informacemi, které z banky tajně odnesl některý ze zaměstnanců, zaplatila údajně devět milionů eur.

Na cédéčku nejsou jenom informace o klientech. Jsou tam prý i důkazy o tom, jak švýcarská banka přesouvá peníze Němců do daňového ráje v Singapuru, a to je podle německých vyšetřovatelů ohromný úlovek, protože dokázat tyto transfery do daňových rájů je prakticky nemožné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Pavel Polák mluví o tajných kontech ve švýcarských bankách v Odpoledním Radiožurnálu

Německo a Švýcarsko chtějí uzavřít smlouvu, podle které by se všechny peníze německých klientů jednorázově zdanily a do budoucna by se danily jenom výnosy z úroků. Tato smlouva má ale v Německu spoustu odpůrců. Její kritici v tom vidí zlegalizování „ulitých“ peněz.

Smlouvu už podepsali ministři financí obou zemí, ale v Německu ještě nebyla ratifikována. Hlavní výtkou této smlouvy, která by v ideálním případě měla vstoupit v platnost od příštího roku, je to, že tajná konta ve Švýcarsku zůstanou nadále tajná, že německý finanční úřad a další úřady nebudou mít přehled o tom, co se na těchto kontech děje.

Pavel Polák, Michaela van Erne, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme