Německý poslanec se snaží oddálit verdikt o záchraně eura

Berlín, Brusel, celá Evropa i Wall Street týdny čekají na verdikt německého ústavního soudu. Ten má rozhodnout, zda pakty o rozpočtové odpovědnosti nejsou v rozporu s německou ústavou. Oddálit středeční vyhlášení soudu se pokusil poslanec za CSU, který podal další stížnost. Už dnes by měl soud v Karlsruhe oznámit, jaký postoj k žalobě známého eurorebela zaujme.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolkový soudní dvůr v Karlsruhe

Spolkový soudní dvůr v Karlsruhe | Foto: www.bundesgerichtshof.de

Bavorský poslanec za CSU Peter Gauweiler napadá v Karlsruhe každý krok, vedoucí k větší evropské integraci. Je proti Maastrichtské i lisabonské smlouvě, chce návrat marky.

Jeho nejnovější stížnost se týká rozhodnutí ECB nakupovat vládní dluhopisy zadlužených zemí. To podle něj vytváří zcela novou situaci i ve vztahu k rozhodnutí soudu o tom, zda je evropský záchranný fond slučitelný s německou ústavou.

Požaduje proto, aby se soudci nejprve zabývali jeho žalobou. Odložení verdiktu by podle expertů znamenalo nové turbulence na finančních trzích.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme