Německý sněm bude schvalovat druhý balíček na podporu hospodářského růstu

50miliardový balíček na podporu hospodářského růstu dnes mají posvětit poslanci německého Spolkového sněmu. Jde už o druhý soubor opatření, kterým chce vláda kancléřky Angely Merkelové bojovat s dopady současné krize. Zatímco ve Spolkovém sněmu mají strany velké koalice jasnou většinu, ve Spolkové radě je situace komplikovanější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bundestag

Bundestag | Foto: Jiří Hošek

Od zemských voleb v Hesensku nedisponují strany velké koalice ve Spolkové radě samostatnou většinou. Jsou tak odkázány na rozhodnutí zemí, kde se na vládě podílejí Zelení nebo liberálové. Právě liberální FDP podmiňuje svůj souhlas s vládním balíčkem dalšími daňovými úlevami pro občany.

Otevřeně se začalo mluvit o možnosti odstranit tzv. "příspěvek solidarity", tedy daň putující na obnovu bývalé NDR. FDP, které podle posledních průzkumů stouply preference až na nevídaných 18 procent, ale tvrdí, že se chce chovat konstruktivně.

Někteří experti vládní balíček zpochybňují. Mají pocit, že postrádá na razanci a obsahuje opatření, která mezitím zastarala.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme