Německý ústavní soud určí, jestli Bundestag může rozhodovat o záchranném fondu eurozóny

Do jednání o stálém záchranném fondu eurozóny dnes výrazně promluví soudci německého Ústavního soudu v Karlsruhe. Ti dnes rozhodnou o tom, do jaké míry se budou na rozhodování podílet poslanci spolkového sněmu. Větší práva pro německý parlament požaduje poslanec za Zelené Manuel Sarrazin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolkový soudní dvůr v Karlsruhe

Spolkový soudní dvůr v Karlsruhe | Foto: www.bundesgerichtshof.de

Poslanci se nelíbí metody kancléřky Angely Merkelové. Kritizuje, že důležitá rozhodnutí často uzavírá šéfka německé vlády za zavřenými dveřmi nebo třeba na pláži jako ve francouzském letovisku Deauville, kde hledala lék na krizi s bývalým francouzským prezidentem Sarkozym.

Sarrazin požaduje, aby byli o všech zásadních krocích informování poslanci Bundestagu. Soud v Karlsruhe už loni povolil Německu podílet se na záchraně eurozóny, ale pouze pokud bude nové garance za záchranné úvěry schvalovat rozpočtový výbor Bundestagu.

Igor Maňour, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme