Německým bankám hrozí další mnohamiliardové ztráty

Německým bankám zřejmě hrozí další ztráty ve výší mnoha miliard eur. Podle informací týdeníku Der Spiegel totiž finanční ústavy u našich západních sousedů zatím odepsaly jen zlomek nekvalitních cenných papírů. Jejich celková hodnota přitom může dosahovat až astronomických 300 miliard eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankrot, krize

bankrot, krize | Foto: Free Stock Photos

Jen asi čtvrtinu těchto tzv. "toxických" cenných papírů, které souvisejí s americkými hypotečními a studentskými půjčkami, zatím německé bankovní domy odepsaly. Podle Spiegelu to vyplývá z průzkumu u dvaceti největších bank, který si nechala zhotovit Německá centrální banka spolu s Úřadem pro dohled nad finančními trhy.

Spolkové ministerstvo financí vychází z předpokladu, že celková hodnota rizikových cenných papírů v německém bankovním sektoru může dosahovat až jednoho biliónu eur.

Média spekulují o tom, že by nové informace mohly urychlit debatu o vzniku tzv. ,bad bank', tedy státního finančního ústavu, který by nekvalitní cenné papíry odkupoval. Ministr financí Peer Steinbrück ale politicky a ekonomicky vznik takové banky zatím odmítá.

Přečtěte si také:
Hospodářská krize dolehla i na německý pornoprůmysl
Německá banka Hypo Real Estate má znovu vážné potíže

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme