Němečtí lékaři a lékárníci na protest omezili provoz

Uzavřené ordinace a lékárny, částečně omezený provoz v nemocnicích. Tak to dnes vypadá na mnoha místech po celém Německu. Tamní lékaři a lékárníci dávají tímto způsobem najevo svůj nesouhlas s novou zdravotnickou reformou. Ta podle nich přinese jen zhoršení péče o pacienty, více byrokracie a existenční problémy zdravotníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna

Lékárna | Foto: Jan Rosenauer

Pod hesly "Pacient v nouzi" a "Je tu cosi shnilého", vytáhli rozzlobení lékaři a lékárníci do ulic Berlína i dalších zemských metropolí. Chtějí pacientům ukázat, s jakými omezeními musejí počítat, pokud sporná reforma projde Spolkovým sněmem.

"Nechceme dvoutřídní medicínu," vzkazuje prezident Spolkové lékařské komory Jörg-Dietrich Hoppe, který taky požaduje vrácení reformy znovu na startovní čáru. Podle něj a jeho kolegů z dalších profesních svazů a odborových sdružení se Německo musí připravit na uzavírání praxí, zhoršení služeb v lékárnách i na omezení možnosti vybrat si svého lékaře.

Ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová celonárodní protest ostře odsoudila a prohlásila, že si "zdravotníci berou pacienty a nemocné lidi jako rukojmí". "Návrhy na úspory jsou něčím neznámým; zato ovšem lékaři a kliniky požadují dalších sedm miliard eur na úhradách," poukazuje Schmidtová.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme