Němečtí podnikatelé věří ekonomice nejméně za dva roky

Němečtí podnikatelé věří vlastní ekonomice nejméně za poslední dva roky. Ukazuje na to německý index Ifo, který za červen klesl z květnových 107 bodů na 105,3 bodu. Zásadní nejen pro další vývoj německé ekonomiky bude chystaný summit Evropské unie, na kterém by mělo dojít k prosazení prorůstových opatření. Shodli se na tom zástupci Francie, Německa, Itálie a Španělska na schůzce v Římě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Bundestagu, Berlín, Německo

Budova Bundestagu, Berlín, Německo | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Ilony Švihlíkové z Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů index reflektuje to, že je Německo ohroženo svým typem růstu, který je v posledních deseti letech silně orientován na čistý export.

„Tam se ho dotýká hned několik úrovní. Jsou to jednak samotné problémy v eurozóně, která jako celek slouží jako významné odbytiště pro německé zboží, ale samozřejmě také problémy ve Spojených stáech a k negativnímu vývoji indexu bezesporu přispěly i ne příliš pozitivní údaje z čínské ekonomiky, která byla importním tahounem Německa,“ vysvětlila ve Světě o deváté na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté na Rádiu Česko byla vedoucí katedry politických a společenských vztahů na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Ilona Švihlíková

Německo je stále považováno za motor celé eurozóny. Analytikové ale v nejbližších měsících neočekávají příliš dobrý vývoj. Shodují se na tom, že v kvartále červenec až září 2012 by Německo mohlo zaznamenat pokles HDP. Podle Švihlíkové by to byl šok i pro Česko.

„Německá dynamika spočívala právě v tom, že Německo má na rozdíl od zemí jižního křídla velmi silně industrializovanou strukturu, to znamená velmi širokou průmyslovou bázi, a ta právě spočívala na exportu do zemí, jako byly Spojené státy a hlavně Čína. Ve chvíli, kdy tyto velmoci mají ekonomické problémy nebo čelí určitému oslabení, tak se to samozřejmě na Německo velmi silně přelije,“ upozornila.

Barbora Kreuzerová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme