Němečtí poslanci rozhodnou o příštím státním rozpočtu

Německý Bundestag dnes hlasuje o rozpočtu na příští fiskální rok. Předpokládá nové zadlužení státu, avšak rudo-zelený kabinet slibuje, že příští rok opět bude dodržovat pravidla paktu stability Eurozóny, která v posledních letech porušovala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bundestag

Bundestag | Foto: Bundestag.de

Německo plánuje v příštím roce státní výdaje ve výši téměř 0,25 bilionu eur. V porovnání s příjmy to má být o 22 miliard více, což dále zvýší vnitřní zadluženost. Vláda se ale brání tím, že o málo větší položku vyčlenila na investice a respektuje tak ústavní rozpočtové zásady.

Naopak opozice nevěří Schrödrovu kabinetu, že se vejde do mantinelů Paktu stability a obviňuje ho, že zadlužuje budoucí generace: "Je to ta nejsociálnější politika, jaká se v Německu prováděla," tvrdí finanční odborník CDU Friderich Merz.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme