Němečtí poslanci si odhlasovali zvýšení platů

Poslanci německého Spolkového sněmu si odhlasovali kontroverzní zvýšení platů. Ty se v příštích dvou letech zvednou o bezmála deset procent na téměř 7700 eur, tedy asi 208.000 Kč. Návrh prošel hlasy vládní koalice, opozice byla ostře proti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

německý Bundestag

německý Bundestag | Foto: Bundestag.de

Německého daňového poplatníka přijde jeden poslanec Spolkového sněmu ročně na 66 místo dosavadních 60 centů. Zákonodárci vládních stran argumentují tím, že se platy neměnily od roku 2003 a že valorizace diet odpovídá ročnímu nárůstu o jeden a půl procenta.

Zástupci stran Unie a SPD také upozorňují na skutečnost, že se s růstem platů zároveň o šestinu zkracuje penzijní příspěvek. Dagmar Enkelmannová z Levicové strany ale vládním poslancům vyčetla, že jejich rozhodnutí je výsměchem vůči lidem pobírajícím sociální dávky.

Částku, o kterou dostanou přidáno, chtějí právě poslanci postkomunistů věnovat na sociální účely. Liberální FDP pak přišla s návrhem, aby o výši platů nerozhodovali sami zákonodárci, nýbrž nezávislá komise.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme