Němečtí poslanci velkou většinou schválili pomoc španělským bankám

Poslanci dolní komory německého parlamentu dnes kladně rozhodli o významné pomoci španělským bankám, proti byla jen levice. Konečné slovo řeknou v pátek ministři financí eurozóny. Německo se má na stomiliardové pomoci Španělsku podílet téměř 30 procenty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolkový sněm v Berlíně

Spolkový sněm v Berlíně | Foto: Klára Stejskalová | Zdroj: Český rozhlas

Šéf Bundestagu Norbert Lammert oznámil, že návrh na pomoc Španělsku prošel většinou 473 hlasů z 583 poslanců. Proti se postavila strana Die Linke, která je již tradičně proti všem záchranným balíčkům.

Souhlas dolní komory byl nezbytný k tomu, aby mohl ministr financí Wolfgang Schäuble na pátečním setkání ministrů eurozóny slíbit německý příspěvek. Kvůli dnešnímu hlasování se museli poslanci vrátit z dovolené, protože v Německu už jsou parlamentní prázdniny.

Schäuble dnes před poslanci mluvil o tom, že Španělsko vykročilo správným směrem k úsporám, ovšem bez pomoci bankám by byl tento stabilizační kurz v ohrožení.

Španělský bankovní sektor se dosud nevzpamatoval z krize tamního realitního trhu, která trvá už od roku 2008. Nedobytné pohledávky v úvěrových portfoliích znemožňují ozdravení celého bankovního sektoru.

Klára Stejskalová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme