Němečtí strojvůdci dnes mají rozhodnout o další stávce na železnicích

Strojvůdci z odborového svazu GDL dnes pravděpodobně rozhodnou o další stávce na německé železnici. Ta bude podle odborářů možná vůbec nejmohutnějším protestem, který kdy Německé dráhy zažily. Strojvůdci plánují ochromení nákladní dopravy, což německým firmám podle všeho způsobí mnohamiliónové ztráty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá železnice

Německá železnice | Zdroj: ČTK

Vedení Německých drah se rozhodlo ignorovat poslední ultimátum k předložení nového návrhu kolektivní smlouvy. Strojvůdci se na to konto zřejmě rozhodnou boj o samostatnou tarifní smlouvu posunout do nové dimenze. Spekuluje se dokonce o nepravděpodobné variantě časově neomezené stávky v nákladní dopravě.

Strach ze stávky se přenáší taky do jiných odvětví. Spediční firmy jsou zaplaveny zakázkami od nervózních průmyslových podniků a kriticky se jim nedostává řidičů i kamiónů. "Pokud by se němečtí strojvedoucí rozhodli ohromit nákladní dopravu v Německu, byla by to velká nepříjemnost pro celou Evropu," uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Státní koncern ale dál tvrdohlavě trvá na svém a opakovaně odboráře vyzývá, aby se vrátili k jednacímu stolu. Kancléřka Angela Merkelová mezitím odmítla požadavek předsedy představenstva drah Mehdorna na novou regulaci práva na stávku.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme