Němečtí strojvůdci mohou své protesty rozšířit i na dálkovou a nákladní dopravu

Strojvůdci v Německu smějí své protesty rozšířit i na dálkovou a nákladní dopravu. Rozhodl o tom Zemský pracovní soud v Saské Kamenici. Ten zrušil verdikt soudu nižší instance a dal nespokojeným železničářům do ruky mocnou zbraň proti vedení Německých drah.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

německý vlak

německý vlak | Foto: Jan Rosenauer

Zatímco dosud měl v tarifním sporu navrch státní koncern, teď se s pomocí soudního rozhodnutí situace dramaticky obrátila. Očekávané ochromení nákladní přepravy zřejmě Německým drahám i celé ekonomice způsobí ztráty v řádech stovek miliónů eur. Institut pro hospodářský výzkum odhadl výši škod na 50 miliónů eur denně. Nejhůře postižené mají být automobilky a ocelárny.

Strojvůdci ze svazu GDL ještě před vynesením verdiktu přislíbily, že stávka nezačne dříve než v pondělí. Předpokládané přerušení práce se má zprvu dotknout jen nákladní dopravy. Pokud by Německé dráhy ani za této situace nepředložily návrh, se kterým by strojvedoucí byli spokojeni, ochromí stávka také dálkovou dopravu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme