Němečtí strojvůdci se připravují na neomezenou stávku

Na německé železnici se schyluje k další, tentokrát dokonce neomezené stávce strojvůdců. Tu by nespokojení železničáři z odborového svazu GDL mohli spustit už tuto středu. Do dnešního dne měly Německé dráhy čas k předložení nového návrhu kolektivní smlouvy. Státní společnost ale nehodlá strojvůdcům ustoupit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá železnice

Německá železnice | Foto: www.db.de/site/bahn/de/start.html

Dráhy nehodlají hodit ručník do tarifního ringu ani po dvaačtyřicetihodinové stávce v nákladní dopravě, která skončila teprve v sobotu ráno. Dosavadní návrh státního koncernu sice počítá se samostatnými tarifními podmínkami pro mašinfíry, ovšem výrazně nižším nárůstem platů, než jaký strojvůdci požadují.

Ti chtějí už zítra rozhodnout o dalším vystupňování tlaku na Německé dráhy. Podle deníku Bild je stále pravděpodobnější varianta současného ochromení nákladní, dálkové i příměstské přepravy. "Tento protest by napáchal gigantické hospodářské škody," myslí si ministr dopravy Wolfgang Tiefensee, který oba tábory vyzval k obnovení rozhovorů.

Claudia Kemfertová z Institutu pro hospodářský výzkum sice připouští, že by se průmyslové podniky mohly dostat do potíží s dodávkami surovin, ale že by to na druhou stranu nemělo ohrozit německý hospodářský růst.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme