Němečtí strojvůdci se rozhodli ochromit železniční dopravu v zemi

Největší stávka na německé železnici od konce druhé světové války. Taková je charakteristika další z řady nátlakových akcí strojvůdců z odborového svazu GDL. Ti se tentokrát rozhodli ochromit všechna odvětví železniční dopravy současně. Dnes v poledne přitom začali s přepravou nákladní a zítra ráno se přidá taky přeprava osobní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá železnice

Německá železnice | Foto: www.db.de/site/bahn/de/start.html

62 hodin. Právě tak dlouho má trvat nejnovější protestní akce z dílny strojvedoucích. Nejdrastičtější dopady se znovu očekávají na východě Německa, kde má svaz GDL největší zastoupení. Německé dráhy uklidňují veřejnost, že v dálkové dopravě udrží provoz dvou třetin a v regionální přepravě pak poloviny souprav. Prioritu mají mít rovněž mezinárodní spoje.

Obě strany tarifního sporu zůstávají hluché vůči apelům z politické a průmyslové scény, aby urychleně dospěly ke kompromisu. "Odborový svaz strojvedoucích GDL nese velkou politickou, společenskou a ekonomickou odpovědnost," upozornil mluvčí spolkové vlády Thomas Steg. Podle něj má stávka nezpochybnitelné ekonomické důsledky a představuje zátěž pro hospodářský růst. Steg zároveň vyloučil, že by kabinet uvažoval o odvolání šéfa drah Hartmuta Mehdorna.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme