Němečtí strojvůdci vyhráli, dostanou přidáno

Po bezmála jedenácti měsících se Německé dráhy a odborový svaz strojvedoucích GDL konečně dohodly na nové tarifní smlouvě. Ta by měla spolu s obdobnými dohodami pro dalších pět profesních skupin, být součástí jediné, "zastřešující" kolektivní smlouvy státního koncernu. Strojvůdci si vymohli i podstatné zvýšení mezd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá železnice

Německá železnice | Foto: www.db.de/site/bahn/de/start.html

Platy se 34 tisícům strojvedoucích sdružených ve svazu GDL zvednou ve dvou etapách; od března o 8 a od září pak o další 3 procenta. Se zpětnou platností jim pak taky bude vyplacena jednorázová odměna ve výši 800 eur. Od února příštího roku se strojvůdcům taky sníží týdenní pracovní doba na 40 hodin.

Dohoda je všeobecně považována za vítězství odborářů. Šéf drah Mehdorn taky před několika týdny v návaznosti na rýsující se kompromis nevyloučil nutnost propouštění a zvýšení cen. V další fázi se všechna tři odborová sdružení na německé železnici ještě musejí dohodnout na rozsahu platnosti nové kolektivní smlouvy.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme