Němečtí strojvůdci zahájili třicetihodinovou stávku

K dosud nejtvrdšímu protestu sáhli v noci na dnešek němečtí strojvůdci. Nespokojenci z odborového svazu GDL hodlají až do pátečního rána stávkovat 30 hodin v kuse. Postižena je znovu pouze regionální a příměstská doprava. I tak ale počet postižených cestujících vystoupá na stovky tisíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stávka strojvůdců

stávka strojvůdců | Zdroj: ČTK

Nejhorší situace panuje v tzv. nových spolkových zemích, kde má jezdit jen asi pětina spojů. Právě na území bývalé NDR je totiž nejvyšší počet strojvůdců, kterým jejich pracovní smlouva nebrání stávkovat. Naopak na západě Německa by podle člena vedení Německých drah Karla-Friedricha Rausche měly jezdit čtyři regionální vlaky z pěti. V Berlíně a Hamburku mají soupravy S-Bahnu jezdit asi ve dvacetiminutových intervalech.

Dráhy byly tentokrát včas varovány a připravily nouzový jízdní řád. Ten celkově počítá se zachováním asi poloviny regionálních spojů. Státní koncern taky o plné dvě tisícovky osob posílil personál telefonní linky, na které se pasažéři mohou dozvědět nejčerstvější informace o dění na kolejích.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme