Němečtí zaměstnanci Airbusu se bouří proti propouštění

Rozporuplné reakce vyvolal sanační program firmy Airbus v jedné z postižených zemí, Německu. Zatímco politické špičky se netají spokojeností, samotní zaměstnanci leteckých závodů úsporná opatření odmítají. V německých továrnách má Airbus během příštích čtyř let zrušit 3700 pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci Airbusu v Nordenhamu

zaměstnanci Airbusu v Nordenhamu | Zdroj: ČTK

Asi 5000 zaměstnanců továren v Laupheimu, Varelu a Nordenhamu zareagovalo na zveřejnění sanačního plánu velmi spontánně - nechali práci prací a odešli domů. "Měli toho prostě plné zuby," komentoval nečekanou formu protestu mluvčí odborů, podle kterého se dělníci vrátí do práce nejdříve v pátek. Jen polovina z rušených pracovních míst se má přitom podle koncernu EADS týkat stálých zaměstnanců.

Kancléřka Angela Merkelová označila v první reakci sanační plán za férový s tím, že rozdělení zátěže mezi Německo a Francii je vyvážené. Spolu se šéfem sociálních demokratů Beckem se kancléřka shodla na tom, že na problémech Airbusu nese podíl management společnosti. Ministr hospodářství Michael Glos pak v souvislosti s restrukturalizací mluví dokonce o úspěšné obhajobě německých zájmů.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme