Němečtí zemědělci volají po otevření pracovního trhu

Pomoc sezónních pracovníků z nových členských zemí Evropské unie akutně potřebují němečtí zemědělci. Dokonce pro tyto "pomocné síly" požadují úplné zrušení omezení týkající se volného pohybu pracovníků. Německo spolu s Rakouskem nedávno rozhodlo o uzavření svých pracovních trhů pro unijní nováčky na další tři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělství

Zemědělství | Foto: Marie Matúšů

V roce 2004 pracovalo v německém zemědělství, hlavně v období sklizně, 325 tisíc cizinců. Zhruba desetinu těchto sezónních "gastarbeiterů" chtěla letos německá vláda nahradit místními nezaměstnanými. Spolková agentura práce pro tento účel získala 10 tisíc lidí, kteří pobírají podporu.

"Zamýšleného čísla 30 tisíc se ale v žádném případě nepodaří dosáhnout," obává se šéf Německého zemědělského svazu Gerd Sonnleitner. Němečtí rolníci navíc s nezaměstnanými, kteří nejsou zvyklí na těžkou, fyzickou práci, nemají moc dobré zkušenosti. Ti se často po dvou, třech dnech už neobjeví nebo nahlásí nemoc.

Zemědělci tak volají po usnadnění najímání hlavně polských pracovníků. Ti jsou v Německu nepostradatelní třeba během chřestové sezóny.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme