Neměňte neustále podmínky a nechte nás být, vzkazují podnikatelé politikům

Pomáhá vláda dostatečně hladkému fungování ekonomiky? Co by mohla udělat pro zlepšení podmínek pro podnikání? Zajímaly nás názory lidí z praxe. A využili jsme toho, že se na Žofíně sešli významní podnikatelé na vyhlášení soutěže Podnikatel roku, kterou pořádá společnost Ernst & Young.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatelem roku 2012 je v Praze a středních Čechách Zdeněk Pelc

Podnikatelem roku 2012 je v Praze a středních Čechách Zdeněk Pelc | Foto: Anna Königsmarková | Zdroj: Český rozhlas

Vítězem 13. ročníku této prestižní soutěže je František Piškanin, majitel logistické společnosti HOPI, která dováží zboží do supermarketů v pěti evropských zemích. Čím by podle něj mohla vláda podnikatelům pomoci?

„Možná tím, že nebude překážet. Protože my po vládě nic nechceme, ona za nás nic udělat nemůže, ale musí vytvořit určitý prostor, ve kterém se dá normálně podnikat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory podnikatelů na to, jak vláda pomáhá hladkému fungování ekonomiky, zaznamenala Jitka Hanžlová

„Možná nezdražovat zbytečně některé vstupy, které ovlivňujeme sami, jako jsou energie a podobně. To by byl obrovský počin. Vláda nechť vysílá především do společnosti pozitivní signály a to už bude úplně stačit. A to se jim zatím nedaří,“ míní František Piškanin.

Stanislav Pelc je nejdéle sloužícím manažerem v České republice v jedné funkci. Jeho firma GZ digital Media v původních gramofonových závodech v Loděnici je světovou jedničkou například ve výrobě vinylových desek. Podle něj by hlavně vlády neměly neustále měnit pravidla.

„My nepotřebujeme žádné dotace, nepotřebujeme žádné vládní podpory. My potřebujeme, aby nás pokud možno co nejvíc nechali na pokoji. Aby tady bylo stabilní prostředí.“

„Když řekneme, jsou nějaké daně - je jedno, jestli 17 nebo 19 procent. Ale abychom si byli jistí, že prostě tak je to 19 procent a že možná to jednou bude 21, věděli jsme, kdy to bude, ale že to nebude 40 nebo 45 procent. S takovýmto finančním plánováním nebo nejistotou se žije opravdu obtížně,“ říká Stanislav Pelc.

Magdalena Souček | Foto: Filip Jandourek

Vedoucí partnerka Ernst & Young Magdaléna Souček na otázku, čím může vláda pomoci, reagovala stručně:

„Stabilním podnikatelským prostředím. Ne, že se pořád mění zákony, daňový systém, daňové zákony se mění. Není možné si nějak nasměrovat tu cestu, kterou ta země půjde. Je to pro podnikatele velmi obtížné, když se pořád mění zákony,“ zdůraznila Magdalena Souček.

Ale něco by přece jen mohla vláda změnit, shodla se většina podnikatelů. Mohla by totiž více podporovat výchovu technicky zaměřených odborníků.

Jitka Hanžlová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme