Tripartita se nedomluvila na proplácení nemocenské během prvních tří dnů, jednání budou pokračovat

Zástupci zaměstnavatelů, odborů a vlády se v pondělí nedomluvili na parametrech proplácení prvních tří dnů nemoci a budou v jednáních pokračovat. Zaměstnavatelé zásadně nesouhlasí s návrhem sociální demokracie, aby zaměstnanci dostávali v prvních třech dnech nemoci 60 procent denního výdělku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová (za ANO).

Poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová (za ANO). | Foto: Vít Deml | Zdroj: ČTK

Varianta podporovaná ministerstvem práce a sociálních věcí počítá s 30procentní nemocenskou, třetí varianta navrhuje 60procentní nemocenskou současně se zavedením vyšších odvodů pro zaměstnance.

Nemocenskou by zaměstnavatelé mohli vyplácet už od prvního dne nemoci. ANO podpořilo návrh ČSSD

Číst článek

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák po mimořádném zasedání zúžené tripartity novinářům řekl, že návrhy druhé a třetí varianty v pondělí účastníci jednání dostali na stůl, nemohli je proto prostudovat. Na vyjádření si zaměstnavatelé nechali čas do čtvrtka.

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO) preferuje variantu, ve které by nemocní dostali 30 % denního průměrného výdělku a zaměstnavatelé by propláceli 1. až 11. den stonání.

Exministryně školství Kateřina Valachová, která na jednání zastupovala ČSSD, trvá na 60procentní nemocenské, stejný názor mají podle ní i komunisté.

„Je to absolutně jasná podmínka pro vládu ze strany ČSSD. A dnes jsem měla možnost slyšet, že i ze strany KSČM. Navíc jsou na naší straně i všichni zástupci zaměstnanců,“ uvedla s odkazem na jednání ANO o menšinovém kabinetu s ČSSD, který by podporovali komunisté.

Nemocenská od prvního nebo čtvrtého dne

ANO navrhlo, aby zaměstnavatelé platili stejně jako dosud nemocenskou po deset dní, termín ale posunulo od 1. do 11. dne nemoci, nyní platba od zaměstnavatele začíná čtvrtý den nemoci a v 15. dnu povinnost přebírají zdravotní pojišťovny.

Zaměstnavatelé na zachování karenční doby trvají. Pokud by byla prolomena, požaduje konfederace zaměstnavatelů, aby byla zaměstnancům znovu zavedena sazba 1,1 procenta na nemocenské pojištění. Chce rovněž sazbu 25 procent v prvních třech dnech, jak tomu bylo u nemocenského pojištění v roce 2004. Ke kompenzaci náhrady mzdy po dobu trvání prvních tří dnů dočasné pracovní neschopnosti žádá snížení sazby pojistného na nemocenské pojištění zaměstnavatelům o 0,2 procentního bodu.

Poslanci ČSSD předložili návrh, který počítá s tím, že zaměstnanci by dostávali i v prvních třech dnech 60 procent platu. V souvislosti s tím, že náklady by nesl zaměstnavatel, navrhuje ČSSD zároveň snížení nemocenských odvodů zaměstnavatelům i osobám samostatně výdělečně činným o 0,2 procentního bodu.

Karenční dobu zavedla v úsporném balíčku vláda Mirka Topolánka (ODS). Ústavní soud ji k pololetí 2008 zrušil, kabinet neproplácení prosadil znovu, ale snížil odvody firmám. Ústavní soudci poté úpravu nechali v platnosti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme