Nemovitosti v Česku zdražují, investice v cizině může být lákavá

Ceny nemovitostí v České republice začínají stoupat a ode dna se zřejmě začínají zvedat i náklady na hypotéky. Investovat do realit v zahraničí přitom nemusí být až tak nedostupnou představou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Hypoteční krize, která začala před lety ve Spojených státech, tam srazila ceny domů hodně nízko. V té době, tedy se určitě nákup nemovitosti vyplatil.

Dům do 100 tisíc dolarů, zejména poblíž moře, se dal pronajímat se zhruba 9procentním čistým výnosem ročně. A posilování dolaru vůči koruně, za poslední 4 roky téměř o 45 procent, nemovitost ještě více zhodnotilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investování do nemovitostí v zahraničí rozebrala Jitka Hanžlová

Podle údajů Hospodářských novin stoupla hodnota od hypoteční krize až o 20 nebo 25 procent.

Lákavé je Španělsko a Řecko

V současnosti by se podle odborníků vyplatilo investovat ve Španělsku. Tam banky prodávají byty nebo apartmánové komplexy, které jim propadly po krachu developerů po roce 2007.

Nemovitosti jsou tam levné, ale ceny se už začínají zvedat. Přitom trendem je, vydělávat hlavně na pronájmu pro turisty.

Zajímavé je také Bulharsko, Chorvatsko nebo Rakousko. V Rakousku sice krize téměř nebyla, ale ceny nemovitostí tam rostou stabilně. To znamená, že se mohou spolehlivě zhodnotit.

Velmi zajímavé by mohly být ceny domů v Řecku. Zvlášť pokud by země nakonec vystoupila z eurozóny, což po nejnovějších informacích nezní jako přehnaná představa.

Pokud by se Řecko vrátilo k drachmě, ceny nemovitostí by se hodně rychle propadly. Přitom po stabilizaci situace to bude stále lákavá destinace pro turisty.

Nemovitost v cizině není nedostupná

Už neplatí, že investice do nemovitostí v zahraničí si může dovolit jen málokterý Čech. Například Hospodářské noviny uvádějí, že zatímco v Praze vyjde průměrná cena bytu nad 63 tisíce korun na metr čtvereční, v Bulharsku je to kolem 13 tisíc korun a ve Španělsku kolem 28 tisíc korun na metr čtvereční.

Horší je to ale s hypotékou. České banky ji vesměs poskytují proti ručení nemovitostí v České republice, zahraniční banky moc ochotné nejsou. Snad jen s výjimkou španělských.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme