Nemovitosti zdražují, některé už stojí téměř stejně jako před krizí

Byty a rodinné domy opět zdražují. Jejich ceny se postupně dostávají k hodnotám, kde byly zhruba před sedmi lety, tedy před finanční a hospodářskou krizí. Někteří analytici pro letošní rok odhadují růst cen o tři procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Zvýšení cen bytů a rodinných domů ovlivňuje hned několik zásadních událostí najednou.

Za prvé klesající nezaměstnanost - lidem se nabízí více práce, než tomu bylo třeba ještě loni touto dobou - a také se i celkově zvyšuje výkon ekonomiky.

Navíc rostou mzdy a klesají úroky hypoték, což podporuje chuť lidí investovat do bytů a rodinných domů, a tudíž se zvyšují i ceny nemovitostí na trhu.

Podle serveru iHned.cz se průměrné tržní ceny nemovitostí už přibližují předkrizové hladině, tedy k cenám z konce roku 2008.

Rozdíly na trhu ale přeci jen stále jsou: starší byty jsou oproti období před krizí stále nižší, cenový rozdíl se už naopak výrazně zmenšuje u nových bytů a rodinných domů.

V nabídce 90 dnů

Největší zájem je o nejmenší byty, protože jsou dobré jako investice a k následnému dlouhodobému pronajímání. Obecně se nejvíce prodávají jednopokojové byty, v průměru jsou po celém Česku v nabídce necelých 90 dní.

„S přibývající metráží a cenou se délka prodeje nemovitosti prodlužuje. Na druhou stranu se lidé poslední dobou zajímají také o nemovitosti v zahraničí,“ řekl před časem Českému rozhlasu manažer služby Sreality.cz Michal Zadák.

Ceny bytů a rodinných domů jsou tradičně nejvyšší v Praze, kde je poptávka po nemovitostech největší. Svou roli hraje i to, že lidé mají v tomto regionu vyšší příjmy než v jiných krajích.

Prodeje rostou i v Brně nebo Královéhradeckém kraji, naopak méně se byty a domy kupují ve Zlínském a Karlovarském kraji.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme