Nepoctiví zájemci o zakázky by mohli skončit na ,blacklistech'

Nepoctiví uchazeči o veřejné zakázky by se mohli v budoucnu objevit na černých listinách. Počítá s tím novela zákona, kterou připravil šéf sněmovny Miloslav Vlček. Novelu má posoudit Senát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplatek

Úplatek | Foto: Rádio Praha

Nově by měl vzniknout rejstřík firem, které by se nemohly o veřejné zakázky 3 roky ucházet, protože závažným způsobem porušily zákon. Tím by se podle Vlčka mělo bojovat proti korupci.

Se základní myšlenkou zákona souhlasí i senátor Adolf Jílek. (v současnosti nestraník)

"To je podobné jako registr dlužníků. Když se někdo chová neslušně, mělo by se to o něm vědět. Buď to lze dělat přes různé třeba hospodářské komory nebo zákonem. Vím o různých veřejných zakázkách, kdy do nich jdou firmy, které uvádějí nepravdivé údaje, podvádějí, případně se tendrů účastní jen proto, aby když nevyhrají soutěž, šly za tím vítězem a řekly mu na rovinu - buď zaplatíš výpalné nebo se odvoláme," řekl Jílek Radiožurnálu.

Schválení této normy ale není jisté, protože senátní hospodářský výbor to nedoporučil. Poslanecký návrh na uzákonění rejstříku firem, které by nemohly dostat veřejné zakázky, pokud o sobě poskytovaly nepravdivé údaje, výbor dokonce navrhl zamítnout.

Veronika Malá, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme