Nepoctivým obchodníkům hrozí až padesátimilionová pokuta

Pokuta až 50 milionů korun hrozí nepoctivým obchodníkům. Poslanci znovu schválili novelu zákona o ochraně spotřebitele, která reaguje na výsledky kontrol v loňském roce. V několika velkoprodejnách totiž odhalili inspektoři prodej zkaženého masa a prošlých potravin. Poslanci přijali normu i s připomínkami Senátu a teď ji musí posoudit ještě prezident republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupní vozík

nákupní vozík | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo průmyslu a obchodu je přesvědčené, že zákon pomůže omezit nekorektní jednání obchodníků a posílí pozici spotřebitelů. S tím ale nesouhlasí poslanec opoziční ODS Miloslav Kučera. Tvrdí, že novela zlikviduje malé a střední podnikatele, a velkým supermarketům tak jen ulehčí situaci na trhu.

"Pro malého a středního obchodníka zvýšení pokut znamená likvidaci a ukončení činnosti na trhu, kdyžto pro supermarket je to jenom administrativní zátěž, jak to rozepsat, jak udělat více akcí, aby hodnotu pokuty dostal rychle zpátky," vysvětlil.

Josef Tržecký, vedoucí odboru ochrany spotřebitele Ministerstva průmyslu a obchodu ale oponuje. Výše možné pokuty, tedy 50 milionů korun má fungovat hlavně jako odstrašující hrozba. "Samozřejmě nebude takový rozsah postihu uplatňován vůči drobným prodejcům, ale máme na trhu silné subjekty, které svým protiprávním jednáním mohou poškodit široký okruh spotřebitelů."

Zákon počítá také s tím, že provozovatelé tržnic budou muset vést přesnou evidenci trhovců, kteří na tržištích mají své stánky.

Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme